Egyszerű és nagyszerű ételek forró nyári napokra
Egy pár napja ugyan nem kell attól félni, hogy egy kis konyhai munkától pillanatok alatt leizzadunk, hiszen a nyár kicsit visszafogottabbá vált a hőmérséklet tekintetében. Azért ne ijedjünk meg, a korábban már megtapasztalt hőség bármikor visszatérhet, és újra megtapasztalhatjuk, hogy minden mozdulat nehezünkre esik a kánikulában. Ilyenkor a főzés rémisztő gondolattá válik, és a csökkenő étvágy még nehezebbé teszi annak megoldását, hogy mit is kellene enni adni a családnak, és persze mindeközben saját magunk étkezéseiről se feledkezzünk meg.
Igaz, hogy a nagy melegben a szervezet nem igényel olyan sok tápanyagot, de azért éhen halni sem lenne jó. A megnövelt folyadékbevitel mellett fontos, hogy könnyű ételeket fogyasszunk. Amúgy is az egészséges étkezésre való áttérés támogatandó ötlet, és a nyári szezonban, amikor a zöldségek, lédús gyümölcsök ideje beköszönt, egyszerűbb feladat is az életmódváltás, no meg a diétázás is.
A forró nyári napokon a gyorsan elkészíthető, ízletes ételek receptjei még kapósabbak. Ha valaki végképp nem kívánja a meleg ételt, akkor a gyümölcslevesek számos változata közül készítheti el a kedvére való összeállítást. Ráadásul a friss gyümölcsválasztéknak köszönhetően még zamatosabb levesek készíthetők. Néhány krémleves is igen laktató, és mégis könnyű tud lenni hidegen. Így például a kukorica krémleves enyhe pikáns fűszerezéssel biztos, hogy a kedvencünkké válik majd.
A hideg levesek mellett a rakott ételek is jó választást jelentenek a nyári hőségben, mert az előkészítésük és az elkészítésük sem időigényes, és nem kell a tűzhely mellett állva izzadni az edény fölött. A sok finom, friss zöldség jó alapanyag, például egy mediterrán rakott tálhoz. Ehhez az egyszerű ételhez nem kell más, mint padlizsán, cukkini, hagyma, paradicsom, az öntethez sajt, tejföl és tojás. A 2-2 padlizsánt és hagymát meghámozzuk, szeleteljük. A 2 cukkini, és a 8 szem paradicsom esetében elég egy alapos mosás, és már darabolhatjuk is őket. Ha minden szeletben van, akkor olajozott tepsibe rétegezzük a zöldségeket. A sóval, borssal, bazsalikommal és oregánoval való fűszerezésről se feledkezzünk meg! Mielőtt színes és ízléses ételünket behelyeznénk az előmelegített sütőbe, ráöntjük a 20 dkg reszelt sajtból, 2 dl tejfölből és a 2 tojásból álló szószt. Ha nincs kedvünk sajtot reszelni, akkor próbáljuk ki a mozzarellát, amelyet a tojásos-tejfölös szósz alá, szeletelve helyezhetünk el.
Ilyen bőséges kínálat mellett biztos nem kell attól félnünk, hogy egyhangúvá válik étkezésünk a nyár folyamán. Rengeteg zöldség várja, hogy akár párolva, akár csőben sütve, netán nyersen, csak úgy magában, vagy salátaként elfogyasszuk. Mindemellett pedig az örök klasszikus, a lecsó ideje is itt van. A nassolás sem jelenthet gondot a nagy hőségben, hiszen a fagylalt, a jégkrém rengeteg ízben kínálja magát az édes és hűsítő ízekre vágyóknak.