Gyorsan elkészíthető, ínycsiklandó kakaós csiga recept

Kakaós csiga leveles tésztából is elkészíthető, amely sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint kelt tésztából – főleg ha készre nyújtott terméket alkalmazunk. Továbbá kétféle módon és kisüthetjük.

Hozzávalók:
1 csomag készre nyújtott leveles tészta
3 dkg cukor
3 dkg kakaópor
3 dkg vaj vagy margarin
1 tojás (első recepthez)
porcukor
Opcionális: mazsola, aszalt meggy, dió, mogyoró

Elkészítés: Ez még egyszerűbb, ha fagyasztott tésztát alkalmazunk. A kakaót, cukrot, vajat elkeverjük, ezzel megkenjük a kisimított tésztát, feltekerjük, majd 10 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Felszeleteljük és visszatesszük 20 percre a hűtőbe. Kenjük meg a tetejüket a felvert tojással, majd 200 fokon 15-20 percig világosbarnára sütjük.

A fenti hozzávalókkal a kakaós csigát muffinformában is kisüthetjük a következő módon:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ha használunk mazsolát, vízben előáztatjuk – diókat, mogyorókat nagyon apró darabokra törjük. Egy muffinsütő formát kibélelünk papírkosárkákkal (szilikonformát nem szükséges). A vajat kis kockákra vágjuk, minden bélelt üregbe teszünk egy darabot, amit lenyomkodunk, majd 1-1 kiskanálnyi cukorral megszórunk. A maradék cukrot elkeverjük a kakaóporral (vagy fahéjjal). A tésztát kisimítjuk, leszórjuk a kakaós cukorral, majd a beáztatott aszalt gyümölccsel vagy dióval (ha ezek egyikét alkalmazzuk). Piskótatekercshez hasonlóan feltekerjük és 6 egyenlő darabra felvágjuk. Ezeket a muffinsütő üregeibe helyezzük, úgy, hogy rózsaszirmot alkossanak – azaz látható legyen a csiga alakzat. A kiesett mazsola-dió darabokat a tészta tekercs közé nyomkodjuk. 25-30 percig világos barnára sütjük, rácson hűlni hagyjuk. Porcukorral meghintjük.